Αριθμός Επισκεπτών

124205
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
41
17
178
123889
78
741
124205

Φόρμα Σύνδεσης

Εγκαίνια παρατηρητηρίου Αγρια Ζωής

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ

Στη Λίμνη Καλαμακίου

Σε μια σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του παρατηρητηρίου άγριας ζωής στον ταμιευτήρα Καλαμακίου από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Λάρισας.

Ο Πρόεδρος αφού καλωσόρισε τους καλεσμένους αναφέρθηκε στην χρηστικότητα του ταμιευτήρα. Ο ταμιευτήρας του Καλαμακίου είναι ένας σημαντικός βιότοπος ετήσιας διαβίωσης και φωλεοποίησης  πολλών σπάνιων υδρόβιων πουλιών.

Επίσης, αποτελεί τον χειμώνα καταφύγιο ενός μεγάλου αριθμού σπάνιων απειλούμενων και προστατευόμενων ειδών, που επισκέπτονται και διαχειμάζουν στην χώρα μας. Στον συγκεκριμένο ταμιευτήρα και στην γύρω περιοχή του απαγορεύεται αυστηρά το κυνήγι.

Έτσι τα πουλιά ανενόχλητα διαβιούν και πολλαπλασιάζονται με θετικά αποτελέσματα για τον εμπλουτισμό της ορνιθοπανίδας.

Για τους παραπάνω λόγους ο ταμιευτήρας αποτελεί ιδανικό τόπο παρατήρησης των πουλιών. Σε πολλούς υδροβιότοπους της χώρας μας υπάρχουν και λειτουργούν παρατηρητήρια.

Έτσι και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Λάρισας υλοποιώντας την ιδέα του προϊστάμενου θήρας ΚΩΣΤΑ ΤΣΟΥΛΟΥΦΗ στα πλαίσια των φιλοθηραματικών  δραστηριοτήτων και δείχνοντας για ακόμη μια φορά την ευαισθητοποίηση του στην προστασία του περιβάλλοντος αποφάσισε την  κατασκευή ενός σύγχρονου παρατηρητηρίου πουλιών.

Η κατασκευή περιλαμβάνει έναν πύργο ύψους 3μ. στην κορυφή του βρίσκεται ο οικίσκος ο οποίος διαθέτει απεριόριστη θέα. Στον οικίσκο είναι τοποθετημένα τραπέζι και καρέκλες για τις ανάγκες των επισκεπτών. Ο στεγασμένος χώρος δίνει την δυνατότητα να παραμένει κάποιος αθέατος από τα πουλιά. Έτσι μπορεί για μεγάλο χρονικό διάστημα να τα παρατηρεί με κιάλια να φωτογραφίζει ή να βιντεοσκοπεί. Το παρατηρητήριο είναι κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο και σε τέτοιο σημείο ώστε η πρόσβαση και η παραμονή σε αυτό να μην τα ενοχλεί. Θα μπορούν να το επισκέπτονται μεμονωμένοι επισκέπτες αλλά και επιστήμονες για να παρακολουθούν και να καταγράφουν τον αριθμό και τα είδη των πουλιών καθώς επίσης και την εξέλιξη του πληθυσμού τους.

Τέλος θα είναι ανοιχτό για σχολεία, πανεπιστήμια αλλά και για ομάδες τουριστών. Έτσι η χρήση του θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του οικοτουρισμού στην περιοχή, θα συμβάλλει στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των επισκεπτών και ειδικότερα των νέων.

Ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Λάρισας αλλά και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου παρέδωσαν αυτό το σημαντικό έργο στον ΔΗΜΟ ΚΙΛΕΛΕΡ ευχόμενοι να αξιοποιηθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος του περιβάλλοντος αλλά και του δήμου γενικότερα.

Ο Πρόεδρος Κος Μανώλης Χρήστος ευχαρίστησε  τον τέως  Πρόεδρο του ΤΟΕΒ Κο Λαδόπουλο Γεώργιο καθώς και τον νυν Κο Μιλτιάδη Αραμπατζή για την ενθάρρυνση και την ευγενική παραχώρηση του σημείου ώστε να στηθεί το παρατηρητήριο.

Επίσης τον μηχανολόγο μηχανικό Κο Καλτσά Βασίλειο για την δωρεά της μελέτης στατικότητας του εδάφους.

Tη Διοίκηση της Ζ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας που είναι πάντα στο πλευρό τους, την Διεύθυνση Δασών και το Δασαρχείο Λάρισας.

Τον Δήμο Κιλελέρ και τον Δήμαρχο Κο Νασιακόπουλο Αθανάσιο, όπως και τους αντιδημάρχους της περιοχής και όλους όσους βοήθησαν για την ολοκλήρωση αυτού του έργου.

Στα εγκαίνια παραβρεθήκαν ο Πρόεδρος της Ζ’ Κυνηγητικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας Κος Μπαλατσος  Ευάγγελος, ο γραμματέας αυτής Κος Σιαφαρίκας Αθανάσιος, ο υπεύθυνος της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής Κος Συρταδιώτης Στέργιος, ο προϊστάμενος του γραφείου θήρας Κος Τσουλούφης Κων/νος, και  η Κα Μπουζάνα Ελένη του γραφείου θήρας, ο Αντιπεριφερειάρχης κος Αθανάσιος Παιδής, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Κιλελέρ κ.κ. Βισβίκης Βάιος και  Μπακαλόπουλος Ιωάννης, o π. Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και νυν πρόεδρος Δημοτικού Ωδείου Λάρισας Κος Καλτσάς Νικόλαος, οι θηραματοπόνοι μελετητές  Κος Χριστοδούλου Γεώργιος και Κος Σπάρτης Δημήτριος, για την ορνιθολογική εταιρία εθελοντές Κος Πολύμερος Σταύρος δασολόγος  και Κος Βλαχόπουλος Κων/νος περιβαλλοντολόγος, καθώς και οι θηροφυλακες του νομού.

Απεύθυναν σύντομο χαιρετισμό ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παιδής Αθανάσιος, ο  Αντιδήμαρχος Κιλελέρ κ. Βισβίκης Βάιος, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και νυν πρόεδρος Δημοτικού Ωδείου Λάρισας κος Καλτσάς Νικόλαος και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Μπαλατσός Ευάγγελος.deltio typou gia paratiritirio

Ο Καιρός

O καιρός σήμερα

facebook icon